måndag 20 juli 2009

Tänker på dig kusin!!!

Försämrat tillstånd för sjuke 22-åringen
Norrköping
Tillståndet för den 22-årige man, som vårdas på Vrinnevisjukhuset, efter att ha insjuknat i H1N1-influensan har kraftigt försämrats. Ett specialistteam är på väg från Stockholm och mannen kommer att flyttas för fortsatt vård.


- Läget är allvarligt och livshotande, säger Christer Liedgren, chefläkare på Vrinnevisjukhuset.
22-åringen ligger kvar i respirator och är allt mer tungandad. Trots ökad syrgastillförsel är blodet något svårare att syresätta.
Redan igår kontaktades ECMO-teamet på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Idag kommer de till Norrköping för att starta en ECMO-behandling av 22-åringen på Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelningen.

Vad innebär ECMO-behandling?
- Då leder man ut blodet från hjärtat, kör det via en konstgjord lunga, syresätter blodet och eliminerar koldioxiden i blodet och kör sedan in det syresatta blodet i hjärtat, det är helt enkelt en form av dialys, men för lungan, berättar Christer Liedgren.

Det som gjort att läget försämrats för 22-åringen är att lungmembranen har svullnat mer så passagen av syrgas till lungorna har försämrats. Detta har hänt andra som drabbats av svininfluensan, så försämringen kommer inte som en fullständig överraskning.
- Men med det här behandlingstillägget hoppas vi att hålla honom i ett bra tillstånd så att lungvävnaderna hinner läka sig. ECMO-behandlingen avlastar lungorna så att de hinner läka sig, och behandlingen kan pågå i flera dagar, säger Christer Liedgren.

Kommer att flyttas
När ECMO-behandlingen inletts stabiliseras förhoppningsvis läget men sedan behöver 22-åringen förflyttas, då den kompetens som behövs för fortsatt behandling saknas på Vrinnevisjukhuset. Vart 22-åringen kommer att förflyttas är ännu oklart, bland alternativen står Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Berlin.
ECMO-behandlingen har använts vid flera andra fall av svininfluensan världen över. Flera patienter har tillfrisknat efter att lungorna fått ro att läka, men långt från alla.
- Det finns ju aldrig några garantier för något, somliga har läkt, andra har dött. Det ligger i sakens natur när det gäller en så allvarlig lungsjukdom som det här, säger Christer Liedgren.

Mannen smittades troligen av en anhörig som varit på semester i Sydeuropa. Fallet är det allvarligaste hittills av svininfluensa i Sverige.

http://www.nt.se/ 20/7-09

TÄNKER PÅ DIG KUSIN.....
Det här är du inte värd efter vad du gått igenom i ditt unga liv...
Han blir frisk jag bara vet det!!!!!

4 kommentarer:

  1. Om du läser det här så vill jag säga att faster C med familj tänker på dig hela tiden

    SvaraRadera
  2. Shiit va läskigt detta är. Jag skickar också en massa styrka och kraft till din kusin och hans familj. Hoppas ni mår bra Virre. Kraam på er

    SvaraRadera
  3. USch ja, det har ju inte gått å missa! Så hemskt! Men är det din kusin :( Tänker på er & hoppas att det vänder/läker snabbt!

    Styrkekramar Johanna

    SvaraRadera
  4. Fy bubblan säger jag bara... E de din kusin!!?? Hoppas han mår bättre nu och klarar sig utan men!

    (Kul att se dig i dag på Kolmården förresten)

    Kram Vickan

    SvaraRadera